Borsodi Ingatlan Ingatlaniroda

Hírek

Mivel kell tisztában lenünk, hogy pontosan megtudjuk határozni ingatlanunk értékét?

„A minap megkeresték egy kollégámat, hogy segítsen már egy ikerház értékesítésében, az árának meghatározásában. Ilyenkor mindig előszőr megkérdezzük a tulajdonos elképzelését. Ö félve mondta esetleg 8 millió forintra gondoltak, a kollégánk helyszíni szemle után egy 12 millió forintos irányárat javasolt, a szerződést megkötötték a hirdetést elkezdtük és egy két nap alatt három négy érdeklődő is jelentkezett. Én úgy gondolom, ha egy nagyobb aluval is számolunk 11 millió forintért értékesítve lesz az ingatlan. Na már most, itt több millió forintot fog sikerülni a tulajdonosoknak keresni, amihez képest az ingatlanos munkadíja elenyésző.”

Tovább olvasok »
Először sorsoltak a hazai lakáslottón

Komoly mérföldkőhöz érkezett szerdán a Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) néven indult új finanszírozási forma, ugyanis megtartották a Central NOK Szervező Zrt. által létrehozott első, 180 fős közösség számára rendezett kiválasztást.

Tovább olvasok »
Eddig 23-an "nyertek" a lakáslottón

A januárban elsőként indult nemzeti otthonteremtési közösség (nok) első kiválasztási rendezvényén 23 család - a közösség tagjainak több mint 12 százaléka - jutott közösségi finanszírozáshoz, hogy akár pár héten belül megvehesse az általa kiválasztott, új építésű lakást - tájékoztatta az MTI-t a Central Nemzeti Otthonteremtési Közösség (Nok) Szervező Zrt.

Tovább olvasok »
Miként szüntethető meg a tartási szerződés?

Miként szüntethető meg a tartási szerződés?


 

Idős személyek gyakran kötnek tartási szerződést annak érdekében, hogy gondozásukat biztosítsák. Előfordul azonban, hogy a szerződés megkötését követően a tartást vállaló személy a tartást nem nyújtja, vagy nem tudja nyújtani, így szükségessé válik a szerződés megszüntetése. Milyen módon lehet megszüntetni vagy módosítani a tartási szerződést?

 

A tartási szerződés


A tartási szerződésben a tartást vállaló személy arra vállal kötelezettséget, hogy a tartásra jogosultat a körülményeinek és szükségleteinek megfelelően ellátja, gondozza. A tartás magában foglalja az érintettről való gondoskodást, élelemmel és ruházattal való ellátását, betegsége esetén ápolását és gyógyíttatását. A tartásba bele tartozik szükséghez képest a tartásra jogosult lakhatásának biztosítása, valamint halála esetén illő eltemettetése is.

A tartást vállaló személy rendszerint a szerződésbe foglalt ellenszolgáltatást kap, bár az ingyenes tartási szerződés sem kizárt. Az ellenszolgáltatást gyakran az eltartott személy tulajdonában lévő ingatlan jelenti, amelynek tulajdonjogát a tartásra kötelezettre ruházza át a tartás fejében. Ilyenkor általában a tartásra való jogosultság biztosítására az ingatlanra tartási jog kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba. Nem ritka az sem, hogy az ingatlannak a tartást vállalóra való átruházása mellett a tartásra jogosult javára haszonélvezeti jogot jegyeznek be.   

 

A tartási szerződés módosítása


Mint minden szerződésnél, a tartásinál is van arra lehetőség, hogy a felek közös megegyezéssel módosítsák a szerződést. Így módosíthatják például a tartási kötelezettség tartalmát vagy az ellenszolgáltatást is.

Ha a felek közös megegyezéssel nem tudják módosítani a szerződésüket, akkor erre a bíróság jogosult. A bíróságtól a felek bármelyike kérheti a tartási szerződés módosítását. A módosításra elsősorban akkor van lehetőség, ha a felek viszonya megromlott, ezért a bizalmi jellegű kapcsolat már nem tartható fenn. Oka lehet a módosításnak az is, ha a tartást vállaló fél körülményeiben olyan változás következik be, amely miatt a tartást már nem tudja nyújtani. A bíróság a szerződést mindkét fél érdekeinek figyelembevételével módosíthatja.  

A tartási szerződés módosításának egyik formája, ha azt a bíróság életjáradéki szerződéssé alakítja. Ebben az esetben a kötelezett nem tartást köteles nyújtani, hanem meghatározott összegű életjáradékot köteles fizetni, általában havi rendszerességgel. Életjáradéki szerződéssé alakításra akkor van mód, ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált.

 

A tartási szerződés megszüntetése


A tartási szerződés megszüntetésére is lehetőség van a felek közös megegyezésével. A felek a rendszerint a jövőre nézve tuják megszüntetni szerződésüket. Ennek oka, hogy a szerződéskötést megelőző állapot helyreállítása teljes mértékben csak akkor lehetséges, ha a tartásra kötelezett a tartást egyáltalán nem nyújtotta. Ugyanis a természetben nyújtott tartást (ápolást, gondozást) „visszaadni” már értelemszerűen nem lehet.  
A tartási szerződés felmondására vagy attól való elállásra a jogszabályok nem biztosítanak lehetőséget. Ha a felek a szerződésben kifejezetten kikötötték a felmondás jogát, akkor ezzel a joggal élve az érintett fél felmondhat. Ennek hiányában a bíróság szüntetheti meg a tartási szerződést. A bírósági megszüntetést a tartásra jogosult életében lehet kérni, mert halálával a szerződés a törvény erejénél fogva megszűnik. Ha az eltartott még életében pert indított, akkor halála esetén örökösei a perbe beléphetnek. Egyéb esetben az örökösök a szerződés megszüntetését már nem kérhetik.

A bíróság a tartási szerződést akkor szünteti meg, ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg. Ilyen eset lehet például, ha a tartást nem teljesítik, és a szerződés életjáradékká sem alakítható, mert az érintett fél rossz anyagi helyzete miatt az életjáradékot sem tudná teljesíteni. A szerződés bírósági megszüntetése esetén a megszüntetésig nyújtott tartás és az ellenszolgáltatás értékével el kell számolni. Ez történhet például úgy, hogy az ellenszolgáltatásként adott ingatlan ra a tartásra jogosult tulajdonjogát részben visszaállítják. Az ingatlan másik részére a tartásra kötelezett tulajdonjogát fenntartják, mint a már nyújtott tartás ellenértékét. Sor kerülhet a tartás ellenértékének pénzben való kiegyenlítésére is. 

Forrás: www.miosz.hu

Tovább olvasok »
Lendületesen bővült tavaly a lakáspiac

A tavalyi év során 38 ezer építési engedélyt adtak ki, amely kilenc éve a legjobb eredménynek számít - emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakáspiaci adatait értékelve.

Tovább olvasok »
Egy hónap múlva osztják az első NOK-lakásokat

Tavasszal már be is költözhetnek a lakók - mondta portálunknak dr. Török Béla, a Central NOK Zrt. vezérigazgatója.

Tovább olvasok »
Megdöbbentő: ennyit alkudhatsz manapság egy lakás árából Magyarországon

Huszonhárom százalékkal nőtt éves szinten a lakások iránti kereslet idén február közepéig, így élénk piacra lehet számítani 2018-ban is. A nagy kereslet miatt ugyanakkor a vevők számára a teljes piacot nézve nincs nagy mozgástér az alkura, de ennek mértéke ingatlantípusonként azért különböző. Annyi azonban kijelenthető, hogy 5-10 százaléknál nagyobb árengedménnyel találjon gazdára egy ingatlan.

Tovább olvasok »
Albérlet-körkép: Miskolc a legolcsóbb egyetemváros

Albérlet-körkép: Miskolc a legolcsóbb egyetemváros

2018.02.8 14:45 Akt.: 2018.02.8 14:54
Albérlet-körkép: Miskolc a legolcsóbb egyetemváros
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egy hét múlva lezárul a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés határideje.

 

 
 
 
 
 

 

Az érdeklődési kör és a megálmodott karrier mellett számos szempont szerint mérlegelhetnek a diákok, mielőtt eldöntenék, hogyan tovább. A fővárosi intézmények igen népszerűek, a magas színvonalú képzések mellett a pezsgő világvárosi hangulat is mágnesként vonzza a fiatalokat, ám itt drágább az élet, különösen az albérletárak borsosak. A napokban hozták nyilvánosságra azt a felmérést, melyből kiderül, a megyeszékhelyek között Miskolcon különösen kedvezőek az albérletárak, csak Hódmezővásárhelyen, Zalaegerszegen és Békéscsabán találunk ettől szolidabb árakat. Régiónkban több felsőoktatási intézmény működik, így Nyíregyházán, Egerben, Debrecenben és a borsodi megyeszékhelyen is sok főbérlő kifejezetten a diákokra épít.

 

Profitáló ágazat

– Miskolcon kevésbé szervezetten zajlik az ingatlanok kiadása, jellemzően az egyetemmel szomszédos avasi lakótelepen lévő lakásokat kínálják – a tulajdonosok – elég kedvező áron. Debrecenben viszont konkrét befektetői csoportok kezében összpontosul számos ingatlan, ezek az üzleti körök terjeszkednek és megvetik a lábukat a többi egyetemvárosban is. Ha valakinek van harmincmillió forint nyeresége, akkor azt már nem a cívisvárosban forgatja vissza, ahol ebből az összegből csak két lakásra futja, hanem vásárol helyette négyet Pécsett, ahol olcsóbbak az ingatlanárak, de a bérleti díjak pont olyan magasak, mint Debrecenben. Ez most profitáló ágazat – hangsúlyozza Szabó Erika ingatlanközvetítő szakember, aki elsősorban miskolci és debreceni vonalon dolgozik.

Miskolcon már hatvan ezer forinttól kényelmes, igényes, jó elosztású lakásokat kínálnak, Debrecenben viszont elszaladtak az árak, ott közel százezer forintot is elkérnek egy átlagos állapotú ingatlanért, de a belvárosi és nagyerdei városrészeken a felső határ a csillagos ég. Épp most mutattam meg egy 48 négyzetméteres, felújított, fiatalos, extrával felszerelt otthont az ügyfelemnek, amit százötvenezerért adnak ki “

– teszi hozzá a szakember.

Feketén „csak” negyvenezer

Anna Debrecen egyik külvárosi részében bérelt lakást egy ideig, itt jelentősen olcsóbbak a bérleti díjak, a főbérlő nem jelentette be az ügyletet, így feketén „csak” negyvenezer volt a bérleti díja a szocreál bútorral és elavult háztartási gépekkel felszerelt garzonnak.

Százezres szülői támogatás

Zöldi Anikó végzős hallgató, Taktaharkányban él, Debrecenben tanul, ám Miskolcon tölti a gyakorlati óráit és itt szeretne majd elhelyezkedni is.

Tetszik Debrecen, gyönyörű az építészeti kultúrája, de a természeti adottságok miatt Miskolcot szeretem. Borsod és Zemplén az otthonom, nehéz elképzelni az életem a folyók és hegyek nélkül”

–  hangsúlyozza Anikó, akitől azt is megtudjuk, hiába spórolt, hiába talált magának olcsó albérletet, majd kedvező árú kollégiumot a cívisvárosban, mert édesanyja még így is minimum százezer forinttal támogatta őt minden hónapban.

Az említett felmérés szerint Miskolcon 66, Egerben és Nyíregyházán nyolcvanezer, Debrecenben pedig kilencvenezer forinttól találunk kiadó ingatlant. Ezek az adatok a hivatalosan bejelentett ügyletekre vonatkoznak és nem tükrözik a feketepiaci árakat.

Szóbeli megállapodás

Havonta ötvenezer forintot fizetek az 50 négyzetméteres lakásért, de csak szóbeli megállapodás született, nem papíroztunk”

– árulta el Szegedi Gréta, aki a miskolci Szentpéteri kapuban bérel lakást feketén. Mint megtudtuk, a 19 éves Gréta szeretne a saját lábára állni, otthonról egyre kevesebb támogatást fogad el, felsőfokú nappali képzésben vesz részt és mellette egy hipermarketben dolgozik.

Miskolcon a legolcsóbb az élet és ezt nem csak a kiadó ingatlanok, hanem a kollégiumi árak is alátámasztják.

Ameddig a takaró ér…

– Nyíregyházán szereztem az első oklevelem, most a második diplomámért tanulok Miskolcon. Mindig kollégiumban éltem, ezt tudom kifizetni a bevételeimből, egyébként kiemelten magas az ösztöndíjam a jó tanulmánnyi eredmény miatt – tudtuk meg Galamb Gábortól, aki Nyíregyházán modern beléptető kártyarendszerrel és számos 21. századi extrával felszerelt kollégiumban élt, Miskolcon azonban – bár itt is vannak igényesen kialakított mini hotelek – hagyományos kollégiumba nyert csak felvételt.

Kétezer forinttal drágább volt a szabolcsi szállásom, mint a miskolci, ahol négyen élünk egy szobában, közös zuhanyzót és konyhát használnak az emelet lakói, de nekem ez tökéletesen megfelel, igyekszem addig nyújtózkodni, amíg a lehetőségeim ­engedik”

– teszi hozzá.

Tovább olvasok »